Cristiano Ronaldo – nousu tähdeksi

Cristiano Ronaldo dos Santos Eveiro on vuonna 1985 syntynyt portugalilainen ammattijalkapalloilija. Ronaldona tai CR7:n tunnettu jalkapallotähti pelaa nykyisin legendaarisen Real Madridin riveissä ja toimii myös Portugalin maajoukkueen kapteenina. Ronaldo on urallaan kerännyt pitkän listan saavutuksia. Mies on mm. palkittu vuoden jalkapalloilijana FIFA:n toimesta useaan otteeseen ja Ronaldoa pidetäänkin yleisesti maailman parhaana jalkapalloilijana.

Mies nauttii supertähden asemasta myös populaarikulttuurin puolella ja tämän elämästä on jopa tehty täysipitkä dokumenttielokuva Ronaldo. Vaikka ei jalkapalloa seuraisikaan, on mahdotonta olla tuntematta Ronaldoa, sillä värikäs supertähti herättää ihmisissä paljon tunteita ja on yksi median rakkaimmista urheilijoista.

Nuoruusvuodet

Madeiralla syntynyt Ronaldo oli perheen nuorimmainen ja sai nimensä Ronald Reaganin, joka oli Ronaldon isän suosikkinäyttelijä, mukaan. Nelilapsiseen perheeseen syntynyt Ronaldo sai tiukan katolilaisen kasvatuksen ja nuorukainen aloitti jalkapallon peluun jo varsin nuorena. Ronaldo pelasi amatöörinä mm. paikallisessa Andorinha joukkueessa. Jo 12 vuoden iässä Ronaldon kyvyt oli huomattu ja Ronaldo värvättiin Sporting CP:n riveihin 1500 punnan palkkiolla. Muutama vuosi myöhemmin, 14 vuoden iässä Ronaldo oli vakuuttunut siitä, että hän pärjää puoliammattilaisena ja onnistui vakuuttamaan asiasta myös äitinsä. Tämän jälkeen Ronaldo keskeytti koulun ja keskittyi täysin jalkapalloon.

Ronaldon kerrotaan olleen suosittu luokkatovereidensa keskuudessa, mutta itse koulussa hän ei menestynyt, vaan joutui usein kahnauksiin opettajien kanssa. Ronaldon nuoruusvuosiin kuului myös traaginen käänne, kun hänellä todettiin sydänoire. Oire, joka pahimmillaan voisi lopettaa nuorukaisen jalkapallouran. Ongelma kuitenkin onnistuttiin korjaamaan pienellä operaatiolla, jonka jälkeen Ronaldo palasi jalkapallokentille jo muutaman päivän jälkeen.

Ammattilaisura

Ronaldo jatkui kehittymistään jalkapallokentillä ja nuorukaisen kyvyt äkkiä käänsivät päitä. Ronaldon klubiuralla onnistumiset seurasivat toisiaan ja äkkiä Ronaldon huomasivat myös suuret seurat, mukaan lukien Manchester United. Seuran manageri Alex Ferguson oli erityisen vakuuttunut nuorukaisen taidoista ja sanoikin, että Ronaldo oli yksi taitavimmista nuorista pelaajista, jonka hän on uransa aikana kohdannut.

Vuonna 2003 Manchester United päätyi signeeraamaan Ronaldon joukkueeseen tehden Ronaldosta ensimmäisen Manchester Unitedissa pelanneen Portugalilaisen. Yli 12 miljoonan punnan siirtosumma teki Ronaldosta myös Englannin jalkapalloliigan historian arvokkaimman teini-ikäisen pelaajan. Miljoonien puntien sijoitusta ei juurikaan ehditty kritisoida, sillä heti ensimmäisissä peleissä Ronaldon näytti taitonsa ja nuoresta iästään huolimatta, monet jalkapalloasiantuntijat pitivät hänen debyyttiään vakuuttavimpana jalkapallon historiassa. Ronaldo jatkoi Manchesterin riveissä ja pelasi useita hienoja otteluita, joista paras sijoittui 2004–05 kauteen, kun vastaan asteli kunnioitettava vastus Aston Villa. Aston Villa kukistui helposti ja Ronaldo onnistui ottelussa maalin lisäksi myös maaliin johtaneessa syötössä.

Ronaldon taidot olivat kiistämättömiä, mutta Englannin peliura ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, sillä pikkuhiljaa myös Ronaldon äkkipikaisuus alkoi nostaa päätään. Kolmannella kaudellaan Ronaldo oli osallinen ottelukieltoon johtaneessa tapahtumassa, jossa hän näytti ns. kansainvälistä käsimerkkiä vastapuolen pelaajille. Toisessa saman kauden aikana tapahtuneessa kahnauksessa nuorukainen potkaisi vastajoukkueen puolustajaa, ja tämän lisäksi Ronaldo ajautui ongelmiin myös oman joukkueen pelaajien kanssa.

Real Madrid ja muu ura

Vuonna 2009 Ronaldo siirtyi Real Madridin riveihin ennätysmäistä 94 miljoonan euron siirtosummaa vastaan. Ronaldo jatkoi ennätysten rikkomista onnistuen maalinteossa kaikissa neljässä ensimmäisessä ottelussaan.

Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Tästä käynnistyi miehen mestaruusliigan ura ja miehen suosio ei ikinä ottanut takapakkia, sillä kaikki draama peleissä ja pelikenttien ulkopuolella on tehnyt miehestä vain entistä mediaseksikkäämmän. Mies on nuoresta iästään huolimatta onnistunut saavuttamaan jalkapallon saralla lähes kaiken. Moni pitääkin Ronaldoa kaikkien aikojen suurimpana jalkapalloilijana. Ronaldon suosio laajeni nopeasti myös populaarikulttuurin puolelle ja nykyisin on vaikea olla törmäämättä karismaattisen jalkapalloilijan kuviin mainoslehtiä selatessa.

Jalkapallon lisäksi Ronaldo tunnetaan innokkaana pokerinpelaajana ja uransa ulkopuolella Ronaldo viihtyy myös pokeripöydissä. Mies on puhunut harrastuksestaan julkisesti ja suuren yleisön tietoisuuteen asia nousi Ronaldon liittyessä PokerStarsin riveihin.

Pokerinpelaaminen on suosittu harrastus urheilijoiden keskuudessa, sillä se tuo hyvää vastapainoa rankalle fyysiselle suorittamiselle. Monet urheilijat kertovat nauttivansa pokerin strategisesta elementistä. Lisäksi pokeri on myös erinomainen tapa saada näkyvyyttä, sillä julkisuuden henkilöiden turnauksista kirjoitetaan aina paljon medioissa ympäri maailman. Ja kun monet pelaajista pelaavat myös nettikasinojen puolella, ajatus siitä, että pääsee kokeilemaan pokeritaitojaan maailmanluokan tähtiä, kuten Ronaldoa vastaan, kiehtoo varmasti jokaista pokeriharrastajaa!

Comments are closed.