Jalkapallojoukkueiden faniklubit

Jalkapallon fanikulttuuri Suomessa on verrattain nuorta, mutta se on kasvanut nopeasti, ja faniklubeja ylläpitää ehkä kansainvälisen mittapuun mukaan pienehkö, mutta sitäkin innokkaampi joukko.

rightEräs tällainen on helsinkiläisen HJK:n kannattajaklubi nimeltään Forza HJK. Se on perustettu vuonna 1999 ja koko nimeltään Fan Club Forza HJK. Klubi toimii HJK:n ja sen kannattajien yhdyssiteenä, edistää jalkapallo fanikulttuuria Suomessa – ja tietysti kannustaa HJK:ta. Yhdistys toimii monen muun faniklubin tavoin samalla tavalla ajattelevien ihmisten yhteen tuojana ja tarjoaa heille toimintafoorumin. Forza HJK myös parantaa kannattajaryhmänsä näkyvyyttä, luo kiihkeää tunnelmaa kotiotteluiden katsomoihin sekä järjestää myös ottelumatkoja ja vapaa-ajanviettotilaisuuksia jäsenilleen.

Forza HJK:n tapaan myös muilla suuremmilla jalkapallojoukkueilla on Suomessa oma faniklubinsa. Tyypillistä faniklubien toiminnalle on myös se, että ne ovat tehokkaasti valjastaneet myös niin sanotun sosiaalisen median käyttöönsä. Esimerkiksi Seinäjoen Jalkapallokerhon eli SJK:n faniklubi toimii aktiivisesti sekä Facebookissa että Twitterissä, ja Facebookin kautta on myös helppo seurata klubin toimintaa ja osallistua siihen itsekin. Muita suosittuja faniklubeja ovat muun muassa Banzai KUPS eli Kuopion Palloseuran faniklubi, ja FCLK Liigafanit.

Suomalainen faniklubikulttuuri käy läpi voimakasta kasvua, ja uusia klubeja on varmasti tulossa kohta lisää. Klubit ottavat myös internetin ja sosiaalisen median heti alusta alkaen taitavasti haltuunsa.