Jalkapallotähti Sami Hyypiä ja hänen uransa

Sami Hyypiä on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä jalkapallotähdistä, joka pitkän ammattilaisuransa varrella edusti Myllykosken Palloa, Hollantilaista Willem II:sta, Englantilaista Liverpoolia ja Bayer Leverkusenia. Hyypiä on yksi harvoista kansainvälistä tunnustusta saaneista suomalaisista jalkapallopelaajista. Jalkapallouransa jälkeen Hyypiä on toiminut myös jalkapallovalmentajana. Hyypiä oli jalkapallouransa aikana pelipaikaltaan puolustaja ja yksi Liverpoolin tärkeimmistä pelaajista etenkin kauden 2004–2005 aikana, jolloin Liverpool voitti Mestareiden liigan.

Hyypiä on vuosien varrella tuonut ainakin uusia suomalaisia faneja Liverpoolille aina paikallispeleihin asti, ja nykyään suomalaiset fanit voivat ostaa fanituotteensa myös Samdodds-verkkokaupasta. Liverpoolin joukkueen lempinimi “Reds” kuvastaa myös pelipaitojen väriä. Vielä tänäkin päivänä Liverpoolin fanit muistavat Sami Hyypiän historian joukkueen avainpelaajana, jonka ura kesti seurassa kymmenen vuotta. Hyypiä lopetti uransa Liverpoolissa toukokuussa 2009 joukkueen fanien ja pelitovereiden hurratessa seisaaltaan.

Sami Hyypiän pelaajaprofiili – Veikkausliigasta Valioliigaan

Sami Hyypiän matka Myllykosken Pallosta Liverpooliin tapahtui suoraviivaisesti, vain yhden välijoukkueen kautta. Ennen ulkomaille siirtymistään Hyypiä kävi myös Newcastlen harjoitusleirillä, missä hän tutustui englantilaiseen jalkapalloon. Johtajaluonteena Myllykosken Pallon kasvatti sai ensimmäisen kapteenin nauhansa jo hollantilaisessa Willem II-joukkueessa. Hyypiän yli 2 miljoonan punnan siirto Liverpooliin oli todellinen jalkapallounelma, sillä Euroopan jalkapallokentillä ei suomalaista menestystä Jari Litmasen jälkeen oltu juurikaan nähty. Miten Hyypiä pääsi Liverpoolin avajaiskokoonpanoon?

  • Sami Hyypiän pelaajaprofiili sopi Liverpoolin joukkueeseen hyvin
  • Liverpoolissa Hyypiä sai kiitosta pelaamisestaan etenkin toppariparinsa Stephane Henchozin kanssa
  • Raamikkaaksi pelaajaksi Hyypiällä oli loistavat pallonhallintataidot
  • Hyypiä on tunnettu myös hyvänä pääpallotaistelijana

Hyypiän tullessa Liverpooliin hänen pelityylinsä soveltui täydellisesti joukkueen kokoonpanoon, jossa painotettiin tasaisen puolustamisen tärkeyttä. Toppariparinsa Stephane Henchozin kanssa he täydensivät toisiaan erilaisilla pelaajaprofiileillaan. Hyypiä itse oli raamikas, melkein kaksimetrinen puolustaja, kun taas Henchoz oli saanut tunnustusta fyysisestä puolustuskyvystään. Hyypiä oli rauhallinen ja johtajataitoinen pelaaja, ja yhdessä heistä tuli ilmiö myös Liverpoolin fanien keskuudessa. Suomalais-sveitsiläistä kaksikkoa pidetään yhtenä Liverpoolin historian parhaista pelaajahankinnoista.

Hyypiän ura Liverpoolin jälkeen

Kymmenen vuoden Liverpool-uran jälkeen Sami Hyypiä pelasi kaksi kautta myös saksalaisessa Bayer Leverkusenissa, ja hän sai Bundesligan parhaan puolustajan palkinnon kaudelta 2009. Hyypiä lopetti ammattilaisuransa vuonna 2011, jonka jälkeen hän aloitti sekä Bayer Leverkusenin että Suomen maajoukkueen valmennustiimissä. Valmentajana hänen joukkueidensa menestys on ollut vaihtelevaa, ja Bayer Leverkusenin lisäksi Hyypiä on valmentanut myös muun muassa Englannin Mestaruussarjassa ja Sveitsin pääsarjassa.