Kuntopyöräilyllä kohti jalkapallokautta

Jalkapallokauden ulkopuolella peruskunnosta huolehtiminen on tärkeää, jotta kestävyysvoima ja liikkuvuus säilyvät riittävällä tasolla. Kuntopyöräily kasvattaa suosiotaan eri lajien harrastajien joukossa ja siihen löytyy monta hyvää syytä. Lajia on helppo harrastaa sisätiloissa niin kotona kuin kuntosalillakin, eikä kuntopyöräillessä kunnon kasvattamista rajoita säätila tai vuorokaudenaika. Kuntopyöriä löytyy jokaiselta kuntosalilta ja niitä on saatavilla laadukkaina myös kotikäyttöön.

Tehokasta kunnon ylläpitämistä

Kuntopyöräily on kuntoa nostavista lajeista luultavasti kaikkein helpoin sisätiloissa tehtävä aerobisen liikunnan muoto, jonka parissa hapenottokyky ja aerobinen kestävyys kehittyvät nopeasti ja miellyttävästi säästä riippumatta. Kuntopyörää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen ominaisuuksiin ja monipuolisuuteen. Esimerkiksi suositulla Cykelkraft -kuntopyörällä ajaessa treenaaminen kotioloissa sopii hyvin jalkapallokauden ulkopuolella tehtäväksi aerobiseksi lisätreeniksi kaikentasoisille pelaajille.

Kuntopyöräillessä jokainen liikkuja voi päättää itse, haluaako harjoittelustaan irti maksimaaliset hyödyt vai olisiko alkuun tarkoitus tukea kestävää ja aerobista kunnon kehittymistä. Kunto nousee nopeasti ja liikkuminen ei vie aikaa siirtymisineen paikasta toiseen. Kuntopyöräily ei myöskään rasita niveliä tai esimerkiksi jalkapallossa tyypillisesti rasittuvia polvia. Kuntopyöräily sopii jalkapallolajien harrastajien talvilajiksi erinomaisesti myös tämän takia.

Vastusta ja kierroksia nostamalla huippukuntoon

Kuntopyöräilyllä saadaan nostettua sykettä ja kuormitettua sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä jalkojen suuria lihasryhmiä. Peruskunto paranee aerobisen rasituksen myötä, vauhdinkestävyys kasvaa sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminta tehostuu. Myös rasva-aineenvaihdunta tehostuu varsinkin kovemmilla vastuksilla ja matalalla sykkeellä polkiessa, samalla kun aerobinen kestävyysliikunta kehittää kuntoa ja polttaa kaloreita. Jalkapallon kannalta olennaisimmat alavartalon lihasryhmät ovat pyöräilyssä keskitetysti rasitettuina.

Kuntopyöräilyn suosio urheilijoiden parissa perustuu pitkälti siihen, että sen tehoja ja vaikutuksia voi säädellä helposti itse. Vastusta nostamalla voi säädellä, kuinka paljon haluaa vaikuttaa rasvanpolttoon ja lihasten kuormittamiseen, kun taas kevyemmällä vastuksella kierroksia nostamalla voi helposti harjoitella kestävyysvoimaa ja aerobista kuntoa. Kunnon nostaminen onnistuu tehokkaasti myös talvikaudella tämän lajin parissa.

Näkyviä tuloksia saadaan jo lyhyessäkin ajassa

Kuntopyöräharjoittelu vaikuttaa kuntoon positiivisesti jo heti ensimmäisestä harjoittelukerrasta lähtien. Riittävällä kestävyysliikunnalla on merkitystä hapenottokyvyn ja aineenvaihdunnan säilymiseen. Kunnon ylläpitäminen on helpompaa, sillä aerobinen kestävyys säilyy kuntopyöräilyn parissa – ja myös valitettavasti laskee nopeasti. Siksi säännöllinen liikkuminen ja aerobisen kunnon jatkuva ylläpitäminen on tärkeää. Jalkapallokauden koittaessa oma kunto on säilynyt hyvällä tasolla panostamalla kuntopyöräilyyn talven aikana.