Suomalaiset jalkapallotähdet

Vaikka Suomi ei tunnetusti ole mikään jalkapallon suurvalta, niin jostain syystä täältä ovat kuitenkin monet loistavat yksilöt ponnistaneet maailman kartalle, ja monet heistä kuuluvat nykyään maailman arvostetuimpien pelaajien joukkoon – hyvänä esimerkkinä vaikkapa Jari Litmanen, joka on esimerkiksi Soccerlens-sivuston 100 parhaimman pelaajan listalla upeasti sijalla 53.

Jari Litmanen, jonka aktiiviura on päättynyt vasta aivan hiljattain, onkin kenties kaikkein tunnetuin suomalainen pelaaja. Litmasen lisäksi myös toinen maailmankuulu suomalaisnimi Sami Hyypiä on jo lopettanut aktiiviuransa. Entä kuka oli kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen jalkapallon ammattilaispelaaja? Jotkut ehkä muistavatkin vielä nimen Atik Ismail. Hän oli ensimmäinen suomalainen ulkomaille ammattilaiseksi pestattu pelaaja, ja nykyään hän toimii kommentaattorina. Vaikka hänen saavutuksensa eivät yllä aivan Litmasen tai Hyypiän tasolle, hän on kuitenkin merkittävä nimi suomalaisessa jalkapallossa juuri uraauurtavan pioneerityönsä ansiosta.

Puhuttaessa tällä hetkellä parhainta peliuraansa tekevistä suomalaisnimistä, voidaan esiin nostaa monta menestynyttä pelaajaa. Mikael Forssell on heistä yksi, ja nyt 35-vuotias Saksassa syntynyt Mikael pelaa tällä hetkellä kotimaan kamaralla ja edustaa Helsingin Jalkapalloklubia. Se mistä Mikael kuitenkin tunnetaan, on hänen varhaisempi uransa Chelseassa, Birminghamissa ja Hannoverissa. Hieman nuorempaa pelaajakaartia edustavat puolestaan Teemu Pukki (s. 1990) ja suomalaisenglantilainen Carl Jenkinson (s. 1992). Pukki pelaa tällä hetkellä Tanskassa ja Jenkinson Iso-Britanniassa. Molemmilla on vielä monta upeaa pelivuotta jäljellä aktiiviuralla.