Suuret jalkapallonimet

Jalkapallo on kansainvälisen mittapuun mukaan maailman suosituin urheilulaji. Sitä pelataan joka maanosassa ja esimerkiksi Kansainvälisen Jalkapalloliiton eli FIFAN maalimanmestaruuskilpailut ovat monessa maassa ylivoimaisesti seuratuin urheilutapahtuma.

rightJälleen kerran on FIFA valinnut parhaimmat kandidaattipelaajat vuodelle 2015. Kyseessä on titteli nimeltään Ballon dOr ja tämän vuoden ehdokkaita maailman parhaimmaksi jalkapalloilijaksi ovat muun muassa Argentiinan Sergio Agü, Real Madridissa pelaava walesilainen Gareth Bale, niin ikään Real Madridissa pelaava ranskalainen Karim Benzema ja ruotsalainen Zlatan Ibrahimovic.

Espanjan jalkapallojoukkueet ovat hyvin edustettuina FIFA- ehdokkaissa, sillä monen Real Madridissa pelaavan palloilijan joukossa on esimerkiksi espanjalainen Andres Iniesta, joka pelaa FC. Barcelonan joukkueessa.

Ehdokkaat tulevat varsin tasaisesti eri puolilta maailmaa, joskin ehkä Etelä-Amerikka ja Eurooppa ovat hienoisesti yliedustettuina. Toisaalta näissä maanosissa jalkapallo on myös suosituinta ja siihen keskitytään enemmän kuin mihinkään muuhun lajiin. Historiallisestikin nämä maanosat ovat tuoneet eniten maailmankartalle suuria jalkapallonimiä, aina Pelestä ja Maradonasta alkaen.

Toisaalta ei liene mikään suuri yllätys, ettei ehdokkaiden joukossa ole suomalaisia. Meilläkin on kuitenkin ollut paljon annettavaa kansainvälisen jalkapallon suurpelaajiin. Heihin nimittäin lukeutuvat ehdottomasta niin Jari Litmanen kuin Sami Hyypiäkin. Onpa Soccerlens.com listannut Litmasen kaikkien aikojen 53. parhaaksi pelaajaksi. Listan kärjessä sen sijaan komeilevat legendat, kuten Pele, Ronaldo, Romario, Figo, Zidane ja Maradona.